Neurokinetic Therapy

Waarom zijn er zoveel klachten aan het bewegingsapparaat waarbij ‘niks gevonden wordt’ bij bloedonderzoek, röntgenopnames, mri of ander onderzoek?

Wat is er de oorzaak van dat klachten vaak weer terug komen?

David Weinstock, de grondlegger van Neurokinetic therapy, gaat ervan uit dat dat komt doordat spieren niet meer op de goede manier met elkaar samenwerken. De ene (stijve, gespannen) spier is aan het compenseren voor een andere slecht geactiveerde spier.

Als dit gedurende langere tijd bestaan wordt dit als “normaal bewegen“ vastgelegd in je kleine hersenen. (in het mcc, het motor control center)

Met behulp van de spiertesten wordt er uitgezocht wat die compensatiepatronen zijn. Deze verschillen per persoon en per klacht en per sport of activiteit.

Door het testen vinden we welke spier te hard werkt voor welke andere spier, die niet zo goed werkt omdat die “de weg even kwijt is”.

Als er uitgevonden is welk spieren dat zijn, kan de te hard werkende spier losgemaakt worden (triggerpointmassage, dry needling) en, nog belangrijker, de spier die `de weg kwijt is` geactiveerd worden (door een gerichte oefening of yogahouding).

Zo kunnen we werken aan de oorzaak van de klacht en niet alleen aan de symptomen.