Dry needling

Dry needling

Dry needling is een techniek waarbij er met een zeer dun, steriel naaldje in een spierverharding, een myofasciaal triggerpoint, geprikt wordt. Hierdoor ontspant de spier snel en langdurig en kun je meteen beter bewegen.

Bij dry needling wordt eenzelfde soort naaldje gebruikt als bij acupunctuur, echter bij dry needling wordt 1 naaldje gebruikt (in tegenstelling tot acupunctuur) waarmee er kort op triggerpoints gewerkt wordt. Bij dry needling wordt niet op de energiebanen gewerkt zoals bij acupunctuur.

Het inbrengen van het naaldje is nagenoeg pijnloos. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dit geeft kortdurend een soort “kramp”gevoel.
Daarna ontspant de spier zich meestal direct. U kunt dan gemakkelijker bewegen.
Het kan ook voorkomen dat je wat gaat zweten en dat u een vermoeid gevoel krijgt, maar dat herstelt zich snel.

Trigger point uitleg animatie.


Bij welke aandoeningen werkt dry needling?

Dry needling wordt toegepast bij klachten waarbij myofasciale triggerpoints een rol spelen. Triggerpoints worden vaak over  het hoofd gezien, omdat ze niet te zien zijn op beeldvormend onderzoek zoals rontgen, mri of ct-scan. Triggerpoints zijn kleine, voelbare “knoopjes” in een spier en  komen veel voor bij:

  •     Acute klachten zoals na een sportblessure, een ongeluk, of een verkeerde
    beweging
  •     Bij klachten ontstaan door langdurig verkeerde houding of overbelasting
    van arm, nek en/of schouder (zoals RSI, CANS, tennisarm), rug, heupen,
    knieën, benen en voeten(hielspoor)
  •     Overbelasting bij sporters
  •     Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  •     Chronische infecties
  •     Na langdurig niet bewegen bijvoorbeeld door gipsverband
  •     Spanningshoofdpijn
  •     kaakklachten

Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klacht veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints.  Dry Needling wordt gebruikt in combinatie met massage en oefeningen.

Hoe gaat een dergelijke behandeling?

We beginnen met een gesprek en een onderzoek om de klachten te analyseren. Welke spieren zijn stijf en pijnlijk en vooral, waarom zijn ze zo verkrampt. Daarna worden de spieren die de pijnlijk of stijf zijn onderzocht. Tijdens een onderzoekende massage zoek ik met mijn vingers  in spieren naar spierverhardingen (triggerpoints/spierknopen), die vaak  druk pijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Daarna breng ik een speciaal dun naaldje, pijnloos door de huid heen, op de specifieke plaats, met als doel het uitschakelen van het triggerpoint en daardoor het wegnemen of verlichten van pijn en stijfheid. Door de verbeterde beweeglijkheid en de pijnvermindering die hierdoor ontstaat, kunnen we nu beginnen met het actieve oefen / trainingsgedeelte van de behandeling. Nu kunnen we een nieuw, efficiënter bewegingspatroon aanleren om de verbeterde situatie te behouden.


Doet dry needling pijn?

Het inbrengen van het naaldje is nagenoeg pijnloos. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dit geeft kortdurend een soort “kramp”gevoel.
Daarna ontspant de spier zich meestal direct. U kunt dan gemakkelijker bewegen.
Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u een vermoeid gevoel krijgt, maar dat herstelt zich snel.


Is dry needling wel veilig?

Dry needling is veilig, mits uitgevoerd door een goed geschoolde fysiotherapeut.

Ik voldoe aan alle eisen om dry needling veilig en kundig te kunnen toepassen en werk volgens de protocollen betreffende behandeltechnieken en hygiëne.

Ik werk vanaf 2008 met dry needling en vanaf 2012 geef ik 2 keer per jaar les aan collega’s bij de opleiding dry needling in Domburg. Verder bezoek ik alle congressen en nascholingen op het gebied van dry needling.